Riešenie problémov s kávovarom De’Longhi: Od odvápnenia až po nastavenie mletia kávy

Aj keď kávovary De’Longhi pripravujú vynikajúcu kávu, sú to predsa len stroje, ktoré dokážu z času na čas naraziť na technický defekt. Nie všetky problémy si však automaticky vyžadujú návštevu servisu. So správnym náradím a pár náhradnými dielmi vyriešite množstvo problémov. Čítajte ďalej a zistite, ako sa popasovať s najčastejšími problémami s kávovarmi De’Longhi.

Bez ohľadu na to, s akým problémom sa potýkate, zostavili sme pre vás kompletný návod na riešenie problémov s kávovarom De’Longhi.

De’Longhi kávovar nejde zapnúť

Jednou z najbežnejších chýb kávovarov je chyba pri zapínaní – kávovar nereaguje. Keď sa kávovar nedá zapnúť, nesvieti žiadna kontrolka a kávovar nevydáva zvuky. Riadiaca doska kávovaru pravdepodobne nie je napájaná.

Kávovary De’Longhi majú zabudovanú ochranu pred prehrievaním pomocou malých teplotných poistiek vedľa termobloku alebo ohrievača. Keď teplotná poistka praskne, otvorí obvod a zabráni vykonávaniu akýchkoľvek funkcií kávovaru.

Ak chcete overiť, či vo vašom kávovare došlo k podobnej chybe, odpojte ho z elektrickej siete, rozoberte a hľadajte teplotnú poistku. Keď ju nájdete, skontrolujte ju a ak nie je spojená, vymeňte ju za náhradnú.

Kávovar De’Longhi netesní vodu

Aj keď únik vody nie je problémom, ktorý je špecifický len pre kávovary De’Longhi, ide o záležitosť, ktorá sa postupne pri kávovaroch objavuje.

Ak sa pri príprave kávy objaví voda pod kávovarom, pravdepodobne došlo ku chybe s ventilom.

Pre nájdenie závady rozoberte vonkajšie kryty a podrobne sledujte vnútro kávovaru pri príprave kávy. Zvyčajne závada spočíva v opotrebovanej tesniacej gume (O-krúžok) alebo v prasknutom plastovom ventile.

presakovanie vody v kávovare

Problémy s nahrievaním vody

Za ohrev vody v kávovaroch De’Longhi je zodpovedný termoblok. Avšak, toto zariadenie zriedka spôsobuje teplotné problémy s kávou.

Prvou príčinou nedostatočnej teploty je zvyčajne nahromadenie vodného kameňa. Termoblok a vnútorné potrubie kávovaru De’Longhi má tendenciu hromadiť vodný kameň. Termoblok pozostáva z veľmi úzkej cievky, cez ktorú preteká voda a zahrieva sa počas prechodu. Keď sa táto cievka začne ukladať vodným kameňom, vytvorí sa izolačná vrstva, ktorá neumožňuje, aby voda dosiahla správnu teplotu. Preto je potrebné pravidelné odstraňovanie vodného kameňa.

Ako odvápniť kávovar De’Longhi?

Voda, ktorú používate na prípravu kávy, obsahuje minerály, ktoré sa časom usádzajú v interiéri kávovaru a spôsobujú jeho upchávanie a zhoršenú funkčnosť. Odvápňovanie je proces, pri ktorom sa tieto usadeniny odstraňujú, a je to jedným z najdôležitejších aspektov údržby kávovaru. Odvápňovač De’Longhi je vynikajúci produkt na tento účel.

Príprava:

Pred začiatkom procesu odvápnenia odstráňte akékoľvek kávové zvyšky zo zariadenia. Potom odstráňte a opláchnite nádrž na vodu.

Príprava odvápňovacieho roztoku:

Otvorte fľašu s odvápňovačom De’Longhi a nalejte 100 ml do vodného zásobníka. Potom do zásobníka pridajte vodu až po rysku označenú na nádrži.

Odvápnenie:

Vložte nádrž na vodu späť do kávovaru. Umiestnite veľkú nádobu (najmenej 1 liter) pod kávový a parný výstup. Pokračujte podľa pokynov na displeji kávovaru.

Výplach:

Keď je odvápnenie dokončené, vytiahnite a vypláchnite nádrž na vodu. Potom ho naplňte čistou vodou a vložte ho späť do kávovaru. Umiestnite veľkú nádobu pod kávový a parný výstup a na displeji spustite proces oplachu.

ako odvápniť kávovar delonghi

Dokončenie:

Keď je oplach hotový, váš kávovar De’Longhi je odvápnený a pripravený na ďalšie použitie.

Čistenie kávovaru De’Longhi

Vo vnútri kávovaru De’Longhi sa môžu časom usadiť oleje a kávová usadenina. Pravidelné čistenie kávovaru, vrátane sparovacej jednotky De’Longhi, pomáha predchádzať nahromadeniu usadenín a udržiava kávovar v čistom stave. Ako vyčistiť kávovar De’Longhi?

Čistenie kávovaru nielenže predĺži životnosť samotného De’Longhi kávovaru, ale udrží aj skvelú chuť kávy.

Kávovar čistite po každom použití

Po každom použití je dôležité zabezpečiť základnú čistotu kávovaru. Vyberte a vyčistite všetky odnímateľné časti, ako je zásobník na vodu, držiak filtrov či priestor na kávové zrná. Opláchnite ich pod tečúcou vodou.

Ak používate kávovar s integrovaným mlynčekom na kávové zrná, snažte sa ho čistiť minimálne raz do týždňa. Vypnite kávovar a odstráňte zvyšky kávových zŕn v mlynčeku. Očistite ho štetcom alebo použite špeciálnu kefu na čistenie.

Nezabudnite na vyčistenie zvnútra

Kávovar De’Longhi by mal byť vyčistený aj zvnútra, aby sa odstránili zvyšky kávových “olejov” a iné usadeniny. Postupujte podľa pokynov výrobcu ohľadom čistenia a odvápňovania.

Vykonávajte pravidelnú údržbu podľa návodov kávovaru. Myslite na čistenie, odstraňovanie vodného kameňa a pravidelnú výmenu filtrov.

Filter do kávovaru De’Longhi

Filtre je dôležité čistiť pravidelne, najlepšie po každom použití. Opláchnite ho pod tečúcou vodou a uistite sa, že sa v ňom nenachádzajú žiadne zvyšky kávových zŕn.

filter kávovaru De’Longhi

Používanie filtra na vodu De’Longhi pomáha znižovať množstvo vápenatých usadenín, ktoré sa hromadia vo vnútri kávovaru, čím sa znižuje potreba odvápňovania. Filter do kávovaru De’Longhi pomáha tiež zlepšovať chuť kávy tým, že odstraňuje nežiaduce látky z vody.

Nastavenie mletia kávy De’Longhi

Správne nastavenie mletia kávy môže mať veľký vplyv na chuť samotnej kávy. Ak je káva príliš jemne mletá, môže to viesť k preextrakcii a výsledná káva zvykne príliš horká. Ak je káva namletá na príliš hrubo, môže dôjsť k podextrakcii a káva zvykne byť slabá.

Čo robiť, ak problémy s kávovarom De’Longhi pretrvávajú?

Aj napriek starostlivej údržbe sa môžete stretnúť s problémami s kávovarom De’Longhi, s ktorými si nebudete vedieť sami poradiť. Môže ísť o jednoduchšie veci, ako je výmena filtra, alebo zložitejšie, ako je výmena náhradných dielov kávovaru De’Longhi.

Správna starostlivosť o kávovar De’Longhi zaručí, že si jeho kávu budete môcť užívať každý deň počas dlhých rokov.

Veríme že sa vám náš článok páčil a v prípade že si neviete dať rady s vašim kávovarom kontaktujte nás našim formulárom na nasledujúcom odkaze.